PERSONLIGT Nyhetsbrev Nr 2

NYHETSBREV

 

FRUKTODLARE MÅNS En låda Äpplen Aroma och en låda Päron Greve Moltke förärades Brita och mig av Måns från Gränna igår. Det är gott med fruktbärande vänner. Lika gott är det att få ge vidare.

 

Apropå fruktbärande vänner sitter just nu Råslätts Hemtjänst i köket och hjälper min fru att äta sin lunch. Samtidigt som jag sitter vid min laptop och skriver detta Nyhetsbrev. Dillköttgryta med rabarber och jordgubbskompott. När Cissi, Andrea och Valentina går hem kl 14 tänker jag ”Råslätts Hemtjänst” och Patrick som håller schemaläggningen – som basar över Hemtjänsten – måste vara den bästa Hemtjänsten i hela Småland.” Varför? De har efter några års hjälp hos Brita blivit hennes vänner.

 

 

Min spectrofobi har varit ett kapitel bland andra personliga svårigheter. Min fobi yttrar sig i att för allt i världen försöka hålla mig undan när det ibland ska fotograferas och filmas. Våra fyra barn – från 56 till 43 – fotograferar och filmar givetvis. Ett elände för en spectrofobist.

 

 

Förra månaden skulle jag förnya körkortet. Dessutom skulle jag fixa ett foto. Jag som inte ens vågat titta mig i spegeln skulle nu drabbas. Här kommer vänner in i bilden apropå spegeln. Brita säger – “Ring David! Han hjälper dig!” Förutom fobin lever vi i karantän, 78 och 80 som vi är. Åka buss. Nej. Ingen bil har vi.

 

David kommer på Dagen D och ”håller mig i handen” ända in till Transportstyrelsens entré. Idag har jag ett nytt foto, nytt körkort. Tack vare David. Tack David! Lovad vare HERREN!

 

VEM är Adrian Merlin? Nämnde honom i förra Nyhetsbrevet.  Adrian är en av mina vänner som Annandag Jul 2004 undrade varför jag inte skulle kunna starta en blogg… Dagen efter på Tredjedag Jul fick han som förste besökare titta in på bloggen MXp. Under åren har Adrian medverkat med ett otal blogginlägg. Han är förutom att vara mc-frälst också citatsamlare.

 

* Gud tror inte på ateister:

«God tror inte på ateister. Därför existerar inte ateister.» (På en kyrkas anslagstavla)

 

* Kamp mot sig själv:

«Den som sitter tyst i sin ensamhet har undkommit tre krig: att höra, tala och se. Men mot en sak måste han ständigt kämpa: mot sitt eget hjärta.» ( Den helige Antonius, även känd som Antonios Eremiten eller Antonios den store, var en egyptisk eremit, ökenfader och abbot, 251 – 356 )

 

* En kristen:

«När en kristen är på fel plats är hans rätta plats tom.» (  T J  Bach, var antagligen pastor och levde 1881 – 1963 )

 

 

Till denna veckas NYHETSBREV skriver Adrian:

– I slutet av 2004 hänvisade Dag till en video där det påpekades att det fanns 25% utlänningar i Malmö. Jag blev både överraskad och irriterad av den nyheten. Ghettobildning är av ondo, anser jag. Allt sedan dess har jag intresserat mig för politik både i Sverige och i andra länder. För varje år som går blir världen allt mindre bland annat p g a handel och förbättrade kommunikationer. Att tipsa Dag om lämpliga artiklar är ett sätt för mig att påverka läsaropinionen.   

Dag är orädd. Han tar upp ämnen och problem som de etablerade medierna inte vill eller vågar ta upp! Det är en viktig uppgift i Åsiktskorridoren där man endast får “tänka vänsterut”.    

Adrian Merlin

 

 

VARFÖR HAR SVERIGE MÖRKAT ESTONIAKATASTROFEN?

Häromdagen avslöjades vid mötet i Stockholm mellan Estlands premiärminister Jüri Ratas och Stefan Löfven att man talat om de nya uppgifterna om hålet i Estonias skrov.

 

Swebbtv intervjuar ett antal personer om den nya Estoniainformationen.

 

När man ringer estländaren och författaren Juri Lina berättar han hur diskussionen går i Estland och att Estlands premiärminister startar en teknisk utredning för att klarlägga orsaken till förlisningen. I estnisk press har det också avslöjats att Margus Kurm (f.d. statsåklagare) – som ledde den estniska regeringens utredning av Estoniakatastrofen åren 2005-2009 – sagt att Sverige ljög oss rakt i ansiktet genom att mörklägga ett antal fakta.

 

 

Den svenska undersökningskommissionen menade att alla avvikande fakta var konspirationsteorier; politikerna och mainstream media hånade dem som hade avvikande uppgifter och kallades “konspirationsteoretiker”. Fartygets öde har hållits hemligt i nästan 26 år.

 

Vad Stefan Löfven och hans s.k. “experter” i frågan än säger under första veckan i oktober ska konstateras att Estland har beslutat om en ny utredning.

 

Sanningen kommer att visa att katastrofen den 28 september 1994 är den största sjöfartskatastrofen någonsin med 852 dödsoffer. Högst intressant är också att polis från Palmekommissionen fanns med i den svenska utredningen.

 

Det finns tydligen samband mellan Sveriges två största och ouppklarade katastrofer. Båda har mörklagts, sanningen har hemlighållits för det svenska folket. Det är inte så underligt att folk i gemen inte har något förtroende för myndigheter och politiker. Politiker och MSM har inte gjort sitt jobb.

 

 

VIDEOINNEHÅLL:

 

1. Stefan Torssell 3 min in i programmet

 

2. Håkan Bergmark 12 min 45 sek

 

3. Micke Fridebäck 19 min 40 sek

 

4. Henning Witte 33 min 45 sek

 

5. Juri Lina 46 min 10 sek

 

6. Bernt Östling 58 min 30 sek

 

7. Lars Bern 64 min 10 sek

 

 

 

 

SWEBBTV:s program

 

 

 

 

+++

 

 

Dela detta!

NYHETSBREV Nr 1

Jönköping den 25 september

 

Hej!

 

UTGIVAREN AV MXp
Varje fredag skriver jag ett mer eller mindre personligt brev. Det vore en ära om du ville gå med på min lista för Nyhetsbrevet (SE listan till höger) och ta del av mina funderingar, tankar och avslöjanden.

//DAG SELANDER Utgivare av MXp

 

TEKNISKA FAKTA MXp
1. Den “gamla” MXp-bloggen på Blogg.se ( https://mxp.blogg.se/ ) blev fylld med reklam och annonser utan möjlighet för bloggare att köpa sig reklamfri. En blogg fylld med reklam kunde jag inte acceptera. Tvingades flytta.
2. Simply.com och bloggverktyget WordPress är de jag tagit hjälp av för domän, domännamn och webbhotell.
3. OBS Hela den “gamla” MXp-bloggen finns på den “nya” MXp-bloggen ( https://mxpblogg.se/ ) utan reklam och annonser.

 

FRUKTODLARE MÅNS Häromdagen berättade Måns att han snart skulle titta över med någon låda äpplen. Och kanske päron. Några år har skörden varit så god att vi – min fru Brita och jag – fått 3-4 lådor frukt. Några av våra grannar uppskattade äpplena och päronen. Vi hade ju fått dem. Och ville ge vidare eftersom vi inte hade plats för frukten.

 

Måns är inte bara fruktodlare. Måns är också MXp-läsare. Tipsar om bloggämnen. Måns kan också en hel del om andlig frukt.

 

VEM SKREV DESSA RADER OM ANDLIG FRUKT?
Tystnadens frukt… är bön,
bönens frukt… är tro,
trons frukt… är kärlek,
kärlekens frukt… är tjänande,
tjänandets frukt… är frid.

 

Alternativ: (1) Aposteln Paulus, (x) Bo Setterlind (2) Moder Teresa. – – – Skriv ditt svar i kommentarfältet nedan.

 

FISK I DÖDAHAVET Enligt en profetia i Bibeln (Hes. kap. 47:9-11) kommer en källa att springa fram ur tempelberget i Jerusalem och vattnet från denna kommer sedan att fylla Döda havet med friskt vatten. Fisk i myckenhet kommer att finnas där enligt denna profetia. – – – Visst är profetian ett tidstecken om att tiden för Jesu ankomst närmar sig, eller hur…

 

KÄLLA: https://flammor.com/fisk-i-dda-havet-p1714.html

 

NÄSTA NYHETSBREV 2020-10-02 avslöjar ett personligt problem: – Jag är inte precis fotogenisk; för 40 år sen hörde jag några säga: “Han är ju så lik Jarl Kulle”. Hur ska man kunna ta till sig den jämförelsen? Skådespelaren Kulle ansågs bildskön. Skulle jag se bra ut på bild? I synnerhet som jag lider av Spectrofobi. Söker man efter bilder på undertecknads blogg och sociala medier finns det bara en bild; kepsen, glasögonen och Doro-telefonen.

 

Nästa fredag (2/10) kommer jag att berätta om  min Spectrofobi och förnyelsen nyligen av mitt körkort… Min gode vän och granne David hjälpte mig… och hur går för Måns? Och vad säger Adrian Merlin, ja, vem är han förresten… Förmodligen sänder han oss på MXp några tänkvärda citat. Adrian är bl.a. citatsamlare.

 

Vänligen

//Dag Sr

 

BREAKING NEWS Filmen om Estoniakatastrofen. Hittills idag har tydligen Mainstreammedia inte ett ord eller  bokstav om den kommande filmen på måndag. SE: https://youtu.be/aTwgUzGVhac

 

***********

Dela detta!

Om MXp

VARFÖR KALLAS BLOGGEN “MXp”?

M står för ‘Missional’ d.v.s. Uppdrag.

Xp står för ‘Experiences’ d.v.s. Erfarenhet.

MXp kan därför sägas stå för “Missionella erfarenheter” eller “Uppdragsmässiga erfarenheter”.

KRISTUSMONOGRAMMET

Kristusmonogrammet består av de två första bokstäverna ‘Kr’ i det grekiska ordet χριστος = Kristus. Monogrammet vill vara ett tecken om var bloggen och dess ansvarige utgivare hör hemma, nämligen i den kristna tron och bekännelsen.

Bloggen MXp har som underrubrik: Profetiska reflektioner om samhälle, yttrandefrihet och demokrati, dvs. om nationen eller om landet Sverige.

Reflektionerna ges inte alltid av MXp:s redaktör. Bloggaren ger exempel på skeenden och ser gärna att läsaren levererar sina reflektioner i Kommentarsfältet.

Utgivare: Dag Selander
Webbadress: mxpblogg.se

MXp lanserades tredje dag jul 2004. Senare efter några turer under åren har vi ny layout med ny webbadress 14 januari 2014. September 2020 flyttades bloggen till ett fristående webbhotell och ligger numera på adressen www.mxpblogg.se

Dag Selander

Dela detta!

GÖR SVERIGE LAGOM IGEN

MXp editor

FRÅGA (1) GÖR SVERIGE LAGOM IGEN
VAD syftar de 4 orden på?

FRÅGA (2)
IGÅR SÖNDAG 8/1 besöktes MXp av bloggläsare bosatta i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro, Västerås, Växjö, Solna, Lund, Linköping, Sundsvall, Norrköping, Borås, Boden, Umeå, Västervik, Helsingborg, Jönköping, Lidingö, Karlskrona, Västra Frölunda, Gävle, Arvika, Östersund, Kinna, Bromma, Ystad, Lindome, Kalmar, Luleå, Vänersborg, Skärholmen, Nybro, Tomelilla, Mjölby, Kungsängen, Vallentuna, Spånga, Karlstad, Huddinge, Visby, Eskilstuna, Enskede, Årsta, Vantör, Enköping, Åsele, Älvsbyn…
VAD & VILKA synpunkter skulle du vilja delge MXp-redaktionen?

QUESTION (3)
You visited this blog MXp yesterday January 8th. Thanks for coming from United States, Norway, Thailand, Finland, Italy, Ireland, Russia, Aland Islands, Denmark, United Kingdom, Australia, Portugal, Spain, Switzerland, France, Hungary, Egypt, Japan, Malta, Netherlands, Brazil, Peru, Poland, Canada, Albania, Chile, Colombia, Ukraine, Bulgaria, Vietnam…
WHAT is your opinion about MXp?

SÄND svar & synpunkter till MXp-kontakt, tack!…

AKTUELLT:
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , ,
::

Dela detta!

Voffor gör de på detta viset?


Skärmdumpen ovan visar något av den reklam som Blogg.se överraskade med i onsdags.


INFORMATION till bloggens läsare

MXp-redaktören ber härmed om överseende för all reklam som bloggplattformen BLOGG ESSE AB påtvingat MXp sedan i onsdags (31/8).

Sedan 2005 har min blogg MXp varit fri från allsköns malplacerad reklam och annonseri, vilket förklaras i skärmdumpen nedan.MXp-redaktören frågar sig: “När ska han få valuta för pengarna? Voffor gör de på detta viset?”

Reklamen togs bort fredag 2 sept kl 00:00; men varför meddelade bloggplattformen inte sin kund om att Roland Karlssons PRO från 2005 skulle tas bort?

AKTUELLT:
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , ,
:: Updated 2/9 08:44 ::

Dela detta!

Bloggen MXp lokalt och globalt

MXp hade under senaste veckan 3614 besökare, d.v.s. 520/dygn. (Årets “dygnsrekord” 4/9: 2052)

Besökare i Sverige från Norrbotten till Skåne och Stockholm, Göteborg, Malmö med flest besökare: 77%. Internationellt 23% av totala besöksantalet. Se statistik nedan:

MXp 20160110

Norge har 67% av de internationella läsarna. Övriga nationer denna vecka: Finland, USA, Mauritius, Spanien, Thailand, Storbritannien, Danmark, Irland, Åland, Australien, Schweiz, Tyskland, Indien, Japan, Israel, Tanzania, Österrike, Costa Rica, Island, Portugal, Kambodja, Estland, Frankrike, Moçambique, Paraguay, Singapore, Belgien, Polen, Guadeloupe, Lettland, Kanada, Malaysia, Egypten, Nederländerna, Vitryssland, New Zeeland, Peru, China, Argentina, Dominikanska Republiken, Serbien, Brasilien, Italien, Swaziland, Jersey, Chile, Ukraina, Armenien

MXp är en personlig och oberoende blogg med Reflektioner om samhälle, yttrandefrihet och demokrati. Ansvarig utgivare Dag Selander

M står för ‘Missional’ som hör samman med ord som Uppdrag, Uppgift, Mission

Xp står för Experiences Erfarenheter i allmän och samhällelig mening.

Xp står i andlig mening för de två första bokstäverna i namnet Χριστός Kristus.

TACKSAM för synpunkter, korrigeringar, ändring för en tydligare svenskvänlig blogg…

AKTUELLT:
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,
:: Updated 11/1 17:30 ::

Dela detta!

MXp – Mobilanpassad Med Mobilvy

MED MXp:s MOBIL-VY: mxp.blogg.se:

MXp

VAD ÄR ‘MXp’?

SVAR: MXp Reflektioner om samhälle, yttrandefrihet & demokrati

(Klicka på bilden nedan)HISTORIA
* Tredjedagjul 2004 startades MXp (webblogg.se)
* 12 januari 2014 startades den om med ny adress (mxp2.se) eftersom den stulits
* 31 januari 2014 havererar MXp och den nystartas med adressen mxp.blogg.se

FOKUS:
Under MXp:s 10-åriga historia har fokus legat på politik och folken i Sverige, Kina, Mellanöstern, Israel.
IDAG driver MXp samhällsfrågor utifrån bland annat politik, massmedia, migration, religion.

UTGIVARE: Dag Selander; politiskt och religiöst obunden – på personlig basis.

URL: http://mxp.blogg.se/
OBS: Mycket länkad blogg: Denna blogg är med på topplistan över de mest länkade bloggarna på Bloggportalen.
Placering, Politik och samhälle: 15

Se Twingly Bloggportalen

Har du förresten kollat InternetStart i mobilen? Gör det!

AKTUELLT: MXp är placerad i Jönköpingbloggkartan.se.
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
::

Dela detta!

En bloggs vara eller inte vara

Den islamist- & samhälls-kritiska bloggen MXp fick uppenbara adressproblem.

På Twingly/Bloggportalen presenteras bloggen MXp och dess 10-åriga historia – inklusive dess adressproblem.

På Google Sök finns ett stort antal länkar till MXp som upplyser om att den är borttagen eller inte är tillgänglig.

Men MXp finns kvar och tillgänglig: (klicka på bilden)

Den 27/12 2004 var adressen missionxp.webblogg.se.

Efter en komplicerad “stöld” av bloggen kom en ny adress mxp.se.

IDAG är det adressen mxp.blogg.se som gäller.

SENSE MORAL: Att byta webbadress utan att byta namn på sin blogg är inte att rekommendera.

Denna bloggs utgivare var tyvärr alltför bunden till det inarbetade namnet MXp

AKTUELLT: MXp är placerad i Jönköpingbloggkartan.se.
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,
::

Dela detta!

“Ska Sverige finnas?” Vad säger DN:s Peter Wolodarski?

ÄR DET VETTIGT att driva en invandringspolitik som inbjuder hela världen att komma och leva på de svenska skattebetalarna?

Nej, säger f.d. chefredaktören på DN, Hans Bergström, enligt en artikel i Magasinet Neo.

“Nej” till invandringspolitiken. Vilken är argumentationen?

Läs den utförliga artikeln Ska Sverige finnas? av Hans Bergström.

Peter Wolodarski kan näppeligen underkänna texten.

Ref. Fria tider: F.d. DN-chefen: Dålig idé att Avskaffa Sverige,
Bloggen MXp är placerad i Jönköpingbloggkartan.se,
Läs även andra intressanta bloggar om: , ,
::

Dela detta!

Politisk och personlig äldreomsorg och anhörigvård – Exemplet Karl och Signe

RIKSREVISIONENS RAPPORT om anhörigvård har i dagarna aktualiserats i massmedias nyheter och på ledarspalterna.

VI PÅ MXp-REDAKTIONEN vill rikta uppmärksamheten på anhörigvårdens objekt, åldringen. Vi presenterar ett autentiskt fall, men namnen är fingerade. Detta ger en djupare förståelse för anhörigvårdarens många gånger mycket svåra roll.

SVT berör riksrevisionens rapport med en en intervju av juristen Dilan Uhan och hans anhörigvård av sin mor…

svt

Se Var dag är en kärleksförklaring

KARL & SIGNE

KARL & SIGNE (fingerade namn) handlar om ett par pensionärer som vi känner mycket väl. De har gett bloggredaktören på MXp lov att skildra deras vardagsverklighet. Karl är maken och anhörigvårdare; Signe makan som bl.a. drabbats av stroke och är rullstolsbunden. Så här berättar Karl:

EN MORGON för några år sen vaknade Signe med att hon inte kunde röra sin högra arm. Vi ringde på ambulans. På sjukhuset konstaterades att hon drabbats av en stroke. Året före på Mors dag ramlade Signe och bröt höger knäled. Därmed började rullatorlivet. Med stroken började rullstolslivet. Sedan ramlade Signe en valborgsmässoafton och bröt vänster höftled. Dessa händelser innebär också att vi under längre och kortare tid har fått vara med om eftervård på tre olika vårdhem.

BLAND VARDAGSRUTINERNA hör nu kontakt med arbetsterapeuter, fotvårdare, sjukgymnast, diabetessköterska, nattpatrull, läkare, apotek och vårdplanerare. Hela vår tillvaro med händelserna slag i slag efter Mors dag för några år sen har vänt upp och ner på våra liv. Dessförinnan var vi friska och krya utan egen erfarenhet av sjukdom och lidande. Nu är livet för oss något helt annorlunda – begränsat och inrutat som det blivit.

Skulle du vilja berätta hur en vanlig dag ser ut. Hur ser det ut? Vad får du, Karl, vara med om?

– Javisst, det ska jag göra. Så här är det…

Signe är i stort sett beroende av min hjälp och närhet under dygnets alla tjugofyra timmar. Å andra sidan är jag helt beroende av Signes hjälp exempelvis vid vårt veckohandlande. Tre gånger i veckan. Det är en högst påtaglig hjälp, eftersom jag själv inte skulle klara av att bära hem ICA-kassarna. Mitt förmaksflimmer med Waranmedicinering tillsammans med mycket dålig kondition betyder att jag inte skulle klara handlandet utan Signes hjälp. Hennes knän i rullstolen “bär” de tunga kassarna.

Signe är framför allt beroende av mitt nära stöd vid sänggåendet; med att lyfta upp ben och kropp i sängen; vid förflyttandet från rullstolen till WC- & duschstolen; upp- och nedsittningen på toalettstolen med att hålla balans och bytandet av pants (tena.se). Ett påtagligt fysiskt handikapp är att Signes ben har mycket begränsad styrka och rörelseförmåga. Dessutom orkar Signe inte vara uppe mer än tjugo minuter åt gången; det betyder att det blir ganska många “sit ups” under ett dygn.

Vardagsbestyren har vi uppdelade så att jag har hand om allt praktiskt i hemmet, vad vi ska handla och att laga mat, tvätta, städa, skura samt sköta bankärenden och nätkontakterna via e-post. Signe har hand om telefonsvarande, telefonkontakter, brevskrivande och kontakt med barnen vilka är bosatta runt om i Sverige. Eftersom Karolina, Maria, Johannes och Birgitta alla bor mellan 25 till 100 mil hemifrån ses barn och föräldrar inte oftare än två-tre gånger på ett år.

Signe har alltså uppenbara fysiska handikapp. Men har hennes stroke drabbat hjärnan för övrigt? Vad säger du, Karl?

– Signes närminne är inte “up to date”. Några andra smärre handikapp kan vara något påfrestande. Men, frånsett detta är Signe samma gamla Signe. Hennes intellektuella kapacitet – teol. och fil.mag som hennes CV utvisar – är oskadad. Hon läser Dagens Nyheter, Bibeln, Homandeckarna – av Jan Mårtenson, har läst alla, läser varje ny som kommer. Och Owe Wikström, Leif GW Persson, Sven Reichmann, Karin Fossum med flera. Hon löser dagligen korsord; frågar mej ibland och med datorns hjälp kan Signe få ett ord på vägen.
Med andra ord, Signe är intellektuellt i stort inte skadad av stroken.

– Våra barn har under den senaste tiden allvarligt vädjat till oss om att flytta till nån form av äldrevårdsboende. Av omsorg om att deras mor får den vård och omsorg som hon behöver. Men också lika mycket av omsorg om sin far som de upplever har för stor börda som anhörig. Måste ge dem rätt. Kanske en (1) av hundra anhöriga skulle klara av det jag gör.
“Aldrig i livet jag flyttar” var Signes bestämda hållning. Barnen både vädjade med brev, telefonsamtal och kontaktade vårdplanerare samt var närvarande vid ett möte med vårdplanerare och arbetsterapeut. “Dessutom vill jag att Karl ska flytta med mej och att vi får bo kvar i området” var Signes klara direktiv. Senare erbjöds vi ett “anhörigboende” (alls inget anhörigboende!) med ett rum och kokvrå där jag skulle placeras i kokvrån.

Kommunen har i tätorten inte längre något anhörigboende. Det lönar sej inte längre. Ofta läser man om att äldreboenden ute i landet antingen köps upp av t.ex. Bert Karlsson eller exproprieras för invandrargrupper. Kommunerna tjänar på flyktingbehoven – man får ju bidrag, bevars – men tjänar inte en riksdaler på den gamla äldreomsorgen. Under senaste mandatperioderna har det blivit 10 000 färre platser på äldreboenden.

Karl, nu vore det intressant att få ta del av några konkreta ögonblicksbilder från dina anhörigvårdande timmar med Signe.

Allra först vill jag säja att mycket av tiden 24/7 är givande stunder. Vi delar tankar om tiden och evigheten utifrån Skriften eller skeenden i stora världen eller i den lilla världen. Våra barn och elva barnbarn, möten med nya och gamla vänner. Promenaderna till affärscentrum är glädjande stunder.

* Anhörigvårdandet betyder byte av tre nattlinnen från nattens timmar, våta blusar och våta innebyxor från den nya dagen. Nya tvättider åtta gånger i månaden (klockan 06-10). Varför detta nedvätande? Somliga mer andra mindre. Diabetes är en bidragande orsak. Vad är sant och falskt om urinläckage?

* Anhörigvårdandet innebär femton – tjugo minuter av påklädande inför ärende till affären, apoteket, vårdcentralen, sjukgymnastik, fotvård, frissan. Påklädandeproceduren är full av små förtretligheter som att orka stå kvar så att jag får dra upp byxorna eller rätta till tröjan eller jackan innan det blir dags att sätta sig i rullstolen, att sitta rätt och inte snett…

* Anhörigvårdandet kan innebära att riva isär ett rent lakan för att bandagera ett blödande huvudsår efter att Signe råkat ramla i golvet. Torka rent från ett blodigt golv i hallen. Att försöka dra Signe med hjälp av en filt mot sängen. Att ringa nattjouren för att få hjälp dels med riktigt omläggande av såret, dels få hjälp att lyfta upp Signe upp i sängen.

* Anhörigvårdandet kan någon gång innebära att vid toabesöket tvätta bak, ben, lår, toastol och golv från kletig avföring. Samtidigt få Signe att känna trygghet trots ‘olycksfallet’. Att det här är Okey för Karl. Smidigt och kärleksfullt löses problemet.

* Anhörigvårdandet innebär 24 timmars beredskap. Du sover max två timmar under dygnets nattliga timmar. Efter morgonens första toabesök ska frukosten finnas på bordet kring 5.30. Bäddning med nytt lakanskydd (80×170). Eventuell utfärd. Lunch (stekta pannkakor) 11. Eftermiddag 14 (jordgubbskräm). Kvällsmat 17.30 (hamburgare). Kvällsmedicin. Signe sover vid 20 om det inte är På spåret på TV. Toabesöken kring var 90e minut.

TILL SIST

Utifrån mitt perspektiv ville jag kanske visa vem Signe är. Inte sällan får hon ute på våra vandringar frågan: “Hur har du det?” eller “Hur går det för dej, Signe?” Och svaret är alltid: “Det är bara bra!” När jag själv har fått ynnesten att leva nära min kära kan jag inte låta bli att berätta något. Signe är i alla lägen i alla omständigheter enbart tålmodig och tacksam. Denna hennes hållning måste jag säga är ofattbar.

Häromkvällen påminde jag Signe om att vi i kyrkan undervisats om att sjukdom, lidande och död har sitt ursprung i den Ondes närvaro i skapelsen; men efter Jesu Kristi död på korset är denne besegrad. Det vi ser idag av sjukdom, lidande och död är endast efterverkningar av den Ondes härjningar. Med tårar trillande nedför kinderna sa jag: “Detta har jag i tro kunskapsmässigt ju känt till, men den egna djupa erfarenheten av sjukdom och lidande i ditt liv – nära dej dessa år sen Mors dag får några år sen – det är något helt nytt för mej.”

AFTONBLADET: Anhöriga utnyttjas av snåla kommuner

GÖTEBORGS-POSTEN: Förbättra stöd till anhörigvårdare

EXRESSEN: Anhöriga får sköta vården i M-Sverige

VÄSTERBOTTENS KURIREN: Anhörigvårdare behöver bättre stöd

SMÅLANDSPOSTEN: Stärk den familjenära vården

AKTUELLT: Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ::

Dela detta!