PERSONLIGT Nyhetsbrev Nr 10

VECKA 48 – HÄNT I VECKAN

 

(1) PETER MAGNUSSON – Råslättsgestalten och OM:s f d Sverige-ledare med internationella ledaruppdrag – talade i söndags om Religiositet och En brinnande närvaro – https://youtu.be/YKBLUB0nj2g?t=10

 

(2) THANKGIVING DAY – “Tacka HERREN, ty han är god, ty hans nåd varar i evighet” (Ps. 106:1) – firades igår torsdag 26 november.

Historiskt sett är dagen inte minst ett memento inför det slutliga valavgörandet mellan Trump och Biden;

också tankeväckande inför dagens Black Friday och starten inför julhandeln.

 

(3) ADVENTSTIDEN står för dörren. Vi tänder första ljuset i övermorgon. I bönen Fader vår ber vi “Adveniat regnum tuum” ber vi “Tillkomme ditt rike“. 

 

I mitt föräldrahem stöpte vi ljus. I köket. Vi doppade ljusvekegarn i stearin vilket vi fick genom att använda ljusstumpar som tagits vara på från förra året. Pappa som också var med, imiterade oss fyra kvinnor. Det stöptes och skrattades. Ljusen var finaste julklappen att ge bort (apropå Black Friday),” hälsar Brita.

 

(4) PANDEMIN och oron inför framtiden. November 2008 åkte Dag och jag längs E:6an på en bönetur. Stannade upp vid Huds moar. Bad. Vi sökte under en tid huruvida vi kunde få himmelsk sanktion för att frimodigt meddela biskop Lars Eckerdal att vi ville ha hans medgivande att få befrias från kyrkoherdetjänsten i Foss, Munkdal, från och med 1/1 2009.

 

Där sitter vi. Själv sitter jag i höger framsäte. Plötsligt ser jag hur en talgoxe sitter hovrande alldeles intill backspegeln hur länge som helst. Vi är förstummade. HERREN ville bara säga oss: ’Se på fåglarna…’ Vi såg och trodde. Vi behöver inte vara oroliga inför framtiden.”

 

(5) SVERIGE: Muslimer demonstrerar mot Macron, varnar ledare att driva igenom sharia annars ‘kommer vi att göra det’. Utanför franska ambassaden i Stockholm demonstrerar ett 30-tal muslimer.  

 

SVENSKA politiker uppmanas att driva igenom islams sharialagstiftning; om inte så kommer de själva att se till att sharia blir gällande lag. På en fråga om vilken skillnaden är mellan islam och politisk islam, svarar imamen att det är samma sak. Islam och politisk islam är samma sak. President Erdogan brukar säga “moskéerna är våra baracker, de troende är våra soldater och minareter är våra vapen”

 

** ** *** ** **

 

//DAG SELANDER
Utgivare av mxpblogg.se

 

* Varje fredag kl 18 nytt NYHETSBREV
Prenumeration (gratis) görs här: tinyurl.com/y5wzn8c6

 

+++

 

.

Dela detta!

Bästa fågelskrämman Assar Lindbeck eller Carl Bildt

Balkongen vätter mot öster. Det är fjärdedagpåsk. Solen lyser in över mej och mitt skrivbord och den skirgröna rönnen och den ståtliga björken. Över balkongräcket ser jag en ny skimrande dag i vardande. Om en timme ska hissen ta mej ned till tvättstugan fyra våningar ned.

Får en idé. Behöver ett ansikte. Var hittar jag ett tydligt lagom stort ansikte? Dagens Nyheter, Hemmets Veckotidning, Svensk Damtidning. Inga passande ansikten.

Men nu hittar jag ett. Assar Lindbeck. Tidskriftshögen med DSM. Nr 5/2013. Fäster det på mattpiskans huvud. Hänger upp det i klädlinan. Professor Lindbeck gör sej bra. Och bör bidra perfekt i min idé.

Urbota trött på duvornas besök! Någon högst upp matar duvorna så att de med förkärlek också gärna tittar in på andra balkonger. Har tröttnat på att behöva rengöra balkongräcket, balkonggolvet från duvospillning. Nu hoppas jag att Assar Lindbeck ska fungera väl som fågelskrämma. Dessutom har jag i klädlinan hängt upp fyra DVD-skivor som reflekterar solljuset och i vinden snurrar avskräckande.

Men vad händer senare vid 16-tiden när solen lämnat österlägesbalkongen? Till min bedrövelse kommer en drasut till duva och helt sonika slår sej ned på balkongräcket! Nu plockar jag ned Assar Lindbecks gemytliga nuna. Den som är obekant med Lindbeck kan betrakta hans ansikte i följande YouTube (21:06) – ett lysande föredrag förresten!

Nu sätter jag upp Carl Bildt med ett mera monumentalt anlete, vilket torde få varje duva att fly från hela Miljonprojektets alla balkonger.

Skulle någon uppfatta duvokriget ovan som något anticolumbanskt vill jag visa på min kärlek till all himlens fåglar.

En förmiddag 1998 sitter Brita min fru och jag i vår lilla Citroen på en P-plats i Huds moar i Bohuslän. Vi har just bestämt oss för att jag ska sluta mitt kyrkoherdejobb i Foss, Munkedal. Vi har dragit oss undan på förmiddan för eftertanke och reflektioner över hur det ska bli utan att ha jobb och lön.

Med förundran och häpenhet sitter vi stilla och betraktar en liten söt talgoxe som ryttlar (hovrar) intill backspegeln vid sidorutan där Brita sitter. Hur länge talgoxen blir kvar intill Brita är svårt att uppskatta. Kanske inemot en minut…

Vi visste en sak. Tillvaron kommer att bli tuff eftersom vi alltid levat på en lön. Nu skulle vi klara oss helt utan inkomst, eftersom facket inte kunde bidra med någonting på grund av diverse omständigheter. Men med talgoxen i Huds moar hade vi påmints om löftena ikring orden “Se på himlens fåglar”.

Gissa om jag älskar himlens alla fåglar. Och alla duvor…
Och… Assar Lindbeck har förvisso mycket att säga, medan Carl Bildt är ett uppenbart hot mot säkerheten.

Dag Selander

AKTUELLT:
Läs även andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,
::

Dela detta!